Niet meer zonder jou

Op 10 oktober zendt Human de ontroerende documentaire Niet meer zonder jou van Mijke de Jong uit. Daarin speelt de Turks-Nederlandse actrice Nazmiye Öral de theatervoorstelling waarin ze haar moeder, een traditionele strenggelovige moslima, confronteert met alle taboes die hun relatie in de weg zitten en zaten voor de ogen van haar familie. 19 september is een voorvertoning in De Balie in Amsterdam en 30 september gaat de film in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht 

Nazmiye: ‘Er is één ding dat ik niet tegen je kan zeggen. Dat is dat ik ongelovig ben.’ 

Nazmiye daagde haar moeder uit het theaterstuk Niet meer zonder jou met haar te maken omdat ze niet accepteert dat islamitische gemeenschapstaboes hun moeder-dochter relatie kapot maakten. Omdat ze wil dat de liefde overwint. En haar moeder doet het, voor haar.

Ze traden met Niet meer zonder jou twee jaar lang op in buurthuizen en theaters door het hele land en zelfs in New York. Maar niet in Hengelo, niet voor bekenden had Havva bedongen. 

Maar voor deze HUMAN documentaire spelen dochter Nazmiye en moeder Havva het stuk toch voor het eerst voor de ogen van familie: twee broers, een zus, een buurvrouw en de dochters van Nazmiye,  in het huis in Hengelo waar het gezin is opgegroeid. En voor de camera.  

De emoties lopen soms hoog op rond taboes als trouwen buiten de gemeenschap, homoseksualiteit, abortus , maagdenvlies etc. ‘Maar’, zegt Nazmiye tegen haar moeder: ‘Er is één ding dat ik niet tegen je kan zeggen. Dat is dat ik ongelovig ben.’ 

Waar te zien? 

Voorvertoning met nagesprek met Nazmiye Öral: 19 september 20.00-22.00 De Balie Amsterdam.

Première: 30 september 21.00-22.00 tijdens Nederlands Film Festival in Utrecht.

Niet meer zonder jou is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie.

Op televisie: Woensdag 10 oktober 2018, 22.55-23.35 uur op NPO 2 

 

Regie: Mijke de Jong; Niet meer zonder jou is een productie van Kleine Storm en Human. 

Mijke de Jong(1959) is een Nederlandse filmregisseuse en scenarioschrijfster.Ze regisseerde speelfilms als Joy, Bluebird, Tussenstand en In krakende welstand, en maakte voor de Human-serie Duivelse Dilemma's de film Geloven. 

Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice. Samen met o.a. Adelheid Roosen startte ze theatergezelschap Zina. Ze was columnist voor de Volkskrant, schreef de roman Zehra (De Bezige Bij), speelde in de Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen en won een Gouden Kalf voor beste actrice in de tv-film In Vrijheid (2016). In 2015 schreef ze Niet Meer Zonder Jou. 

Adelheid Roosen (1958) is artistiek leider van theatergezelschap Adelheid&Zina. Vanuit dit gezelschap ontwikkelen o.a. Nazmiye en Adelheid hun voorstellingen en projecten. Roosen werkte eerder samen met Mijke de Jong in de speelfilms Broos (gouden kalf 1997) en Brozer (2014) over het sterfproces van Leonoor Pauw. 

Over de theatervoorstelling Niet Meer Zonder Jou: Adelheid Roosen initieerde en regisseerde het theaterstuk Niet Meer Zonder Jou. De voorstelling was een groot succes in binnen- en buitenland en kreeg louter positieve recensies. VN: 'Het gebeurt niet vaak dat je in het theater een drama bijwoont en denkt: dit is een historisch moment.' De Volkskrant: 'Een moedig schouwspel,' NRC: 'Publiek en spelers zijn vanaf het begin tot tranen geroerd.'  

X